Platca DPH, alebo neplatca – čo sa oplatí viac?

Povinnosť registrovať sa ako platca DPH vyplýva zo zákona pre všetkých podnikateľov, ktorí poskytujú tovar alebo služby na Slovensku a zároveň majú obrat za posledných 12 mesiacov vyšší než 49 790 €. Podnikateľ sa však môže ako platca DPH registrovať aj dobrovoľne a v niektorých prípadoch to môže byť výhodné. Prezradíme vám, kedy sa to oplatí.

Ak platca DPH nakupuje tovar a služby od iného subjektu, ktorý je platca DPH, môže si zaplatenú DPH v daňovom priznaní odrátať od prijatej. Pri vzniknutom preplatku štát vracia sumu podnikateľovi. Z toho vyplýva, že pri podnikaní, kde sa nakupuje veľa tovaru a služieb, môže byť výhodnejšie stať sa platcom DPH.

Kedy je lepšie registrovať sa ako platca DPH a kedy nie

V prípade, že podnikateľ má veľké výdavky, prenajíma si alebo vlastní obchodnú prevádzku, alebo dokonca ich má viac, a nakupuje tovar a služby od obchodných partnerov, ktorí sú taktiež platcovia DPH, registrovať sa k DPH sa mu oplatí. A to aj v prípade, že nedosiahol hranicu, pri ktorej mu táto povinnosť vzniká. Každý prípad je však individuálny a ako podnikateľ možno nebudete vedieť jednoznačne určiť, či sa vám oplatí registrovať k DPH. V takom prípade môžete kontaktovať nás a spravíme vám podrobnú analýzu na základe informácií o vašom podnikaní.

Naopak, registrovať sa k DPH nemá cenu pre podnikateľov, ktorí:

  • nakupujú málo tovaru a služieb s DPH, tým pádom si nemajú čo odrátať,
  • nemajú žiadnu prevádzku, za ktorú musia platiť energie, nájom alebo iné náklady,
  • dodávajú prevažne služby nemateriálnej povahy, teda vykonávajúci duševnú prácu.

Nevýhody platcu DPH

Medzi najväčšie nevýhody platcu DPH patrí samozrejme byrokracia a účtovníctvo, ktoré by práve z dôvodu zložitosti mala spravovať spoľahlivá účtovnícka firma. Platca DPH musí každý mesiac odovzdať daňové priznanie k DPH a zaplatiť ho, okrem toho musí odovzdávať výkazy a viesť si presnú daňovú evidenciu. Ďalšou nevýhodou môže byť situácia, kedy predávate tovar alebo služby partnerovi, ktorý nie je platca DPH. V tom prípade mu musíte zvýšiť ceny o rozdiel, ktorý tvorí DPH.

Je teda na mieste prerátať si, aké máte náklady pri podnikaní a čo všetko si môžete uplatniť. Ak sú vaše reálne výdavky nižšie, než by boli po uplatnení si paušálnych výdavkov pri živnosti, registrovať sa ako platca DPH nemá zmysel.

Všetky články